KRÓWKA, a leghíresebb lengyel édesség
A "Krówka" Lengyelország tradicionális édessége, és méltán népszerű eleme a lengyel édességkultúrának. A Krówka karamella szerepel a hagyományos lengyel termékek hivatalos listáján is. A neve lengyelül azt jelenti, "kis tehénke", erre utal sok esetben a csomagoláson szereplő kép.
A Krówka karamell alapvetően egy tej- és cukorkeverék, amelyet főznek és karamellizálnak. Gyakran adnak hozzá vajat is, így az édesség krémes és gazdag ízű lesz. A Krówka hosszú múltra tekint vissza, gyártása 1921-ben Poznanban indult. Napjainkban országszerte a ipari méretekben gyártják különböző cégek. A géppel készült, és sok esetben nem minőségi alapanyagokból álló Krówka íze, állaga, minősége sajnos meg sem közelíti a kézzel készült karamelláét. Így méltán a legnépszerűbbek a Krakkó közelében található Wawel üzemében készült vajkaramellák. A cég az innovációk bevezetése mellett törekszik a hagyományok megtartására. A klasszikus receptnek és az alapanyagoknak köszönhetően egyedülállóan finom. Nem tartalmaz semmilyen hozzáadott tartósítószert, színezéket vagy mesterséges aromát. Kiváncsi arra, hogyan készül a hagyományos lengyel karamella, a Krówka? Következő blogcikkben erről olvashat.