Az olasz édességek különlegessége: Torrone
Egyesek úgy gondolják, hogy az olasz nugát, a torrone eredete az arab kultúrában keresendő. Az olaszok viszont azt a változatot részesítik előnyben, hogy az 1400-as években Cremonában készítették először.
A szicíliai fehér nugát különlegessége
A szicíliai puha fehér nugát egyedülálló különlegességét az adja, hogy a helyi hozzávalók és hagyományok inspirálják. Nem tévesztendő össze a másik szicíliai nugát variációval, az úgynevezett törékeny nugáttal, amely lényegében a magvak karamellizálásával készül. A tradicionális recept szerint a torrone alapvetően mandulát, mézet, cukrot és tojásfehérjét tartalmaz. Egyes régiókban további csonthéjas gyümölccsel készíthetik helyi terméstől függően, így például mogyoróval, fenyőmaggal vagy dióval. A szicíliai változatban a mandula mellett gyakran hozzáadnak pirított pisztáciát is, amelynek karakteres íze és ropogós textúrája még gazdagabbá teszi ezt az ínyencséget. Emellett érdemes megjegyezni, hogy a fehér nugátot kínálhatják két ostyaréteg között, vagy gazdagíthatják, illetve burkolhatják különféle ízesítésű csokoládéval is, így még szélesebb ízvilágot kínálva.
Nem kell feltétlenül Szicíliában járni, hogy megkóstold ezt az ínycsiklandozó édességet. A Gourmet Cara kínálatában a híres szicíliai Condorelli cukrászatában készült különlegességekhez könnyen hozzájuthatsz.