Gianduja: az olasz édesség, amelyet Napóleonnak köszönhetünk
Hogy is volt? Napóleon Bonaparte az Egyesült Királyság meggyengítését tűzte ki célul. Így megtiltotta Angliának és gyarmatainak, hogy kereskedjenek Európa többi részével. Ez rossz hír volt a francia megszállás alatt lévő Torino csokoládégyártóinak is, mert a kakaóbab megfogyatkozott és nagyon megdrágult.
A piemontiak, élén Michele Prochet nevű cukrásszal, azonban találékonyak voltak. Az övék egy mogyoróval teli vidék volt, és ma is ez a régió a világ egyik legjobb minőségű mogyoró termőterülete. Ezért úgy döntöttek, hogy a kakaó egy részét mogyoróliszttel keverik, és ezzel helyettesíteni tudták a hiánycikk egy részét. Az újdonságot egy piemonti híres figuráról, egy kalapos, barna kabátos fickóról nevezték el. A Gianduja alakja a karneváli szezonban ma is sokszor előkerül, a piemonti rendezvényeken legtöbbször ezt a jelmezt öltik magukra az ünneplők.
Gianduja egy nagyon finomra darát mogyoróval - mogyoróvajjal készült csokoládé. Más dióféléket is tartalmazhat, például mandulát diót vagy pisztáciát. A gianduja a normál csokoládéhoz hasonlít, viszont lényegesen lágyabb a mogyoróolaj jelenléte miatt, amely szobahőmérsékleten folyékony, ellentétben a kakaóvajjal.
A csokoládés mogyorós kenhető krémeket szintén a gianduja ihlette. Általában azonban más összetevőket használnak, jellemzően kakaóport és növényi olajokat a kakaóvaj alapú csokoládé helyett.